söndag 26 februari 2012

Äppelträdklippardag

Idag var det en härligt solig dag och jag var hemma hos en kompis för att hjälpa henne att klippa hennes äppelträd. Hon hade fyra stycken som behövde en omgång.

Vi hann/orkade med tre av dem innan solen försvann och vi började frysa. Dessutom kändes det ordentligt i min högra hand. Jag kommer garanterat få träningsverk i hela högerarmen, då det är en ganska ovanlig rörelse för mig.

Äppelträd kan man klippa året om förutom i april/maj månad då blad o blommor spricker ut. Annat är det med stenfrukter så som körbär och plommon som blöder väldigt lätt. Då ska man hålla sig till JAS-månaderna, dvs JULI, AUGUSTI och SEPTEMBER för att förhindra att skada träden.

Börja alltid med grenar som är skadade, korsar varandra och växer inåt i trädet. Grenar som är lodräta gynnar gynnar blomanlag och därmed frukt.

Har du ett stort träd som är mycket eftersatt, så bör du ha en fyraårsplan o inte klippa bort allt på en gång. Annars får du garanterat mycket vattenskott (smala grenar som går rakt upp) och som inte kommer ge dig någon frukt. Detta beror på att kronan o rötterna är lika stora o klipper du bort massor av grenar så blir det obalans o vattenskotten försöker jämna ut det igen.

Ha en skön vecka.

Kramar Petra

4 kommentarer:

 1. Då är det alltså dags att klippa nu!

  SvaraRadera
 2. Absolut, varför inte. Perfekt innan alla andra projekt kan sättas igång i trädgården :-)

  SvaraRadera
 3. Vilken fin blogg, hit kommer jag tillbaka! :)

  SvaraRadera
 4. Tack, vad glad jag blir! Ska bli bättre på att uppdatera den. Hoppas på att energin o inspirationen kommer med våren :-)

  SvaraRadera

Kanske gillar du också

Related Posts with Thumbnails

Bloggintresserade