tisdag 16 oktober 2012

Äppelsaft med kanel o vaniljstång

I söndags var det äppeldag i vår familj... vi gjorde chutney, kompott och saft. 


Nedan är den färdiga saften som silats ren. Färgen på saften blir så härligt röd o det kommer av att skalen är med antar jag. En olycka skedde dock vid silandet o en del av det hamnade på golvet... Jippey... inte kladdigt alls :-( 


Receptet är enkelt o kommer från Tina Nordström.


Äppelsaft
Ingredienser
Ger ca 2 liter koncentrerad saft
1 liter vatten
1 liter socker
1,5 kg äpplen
2 st kanelstänger
1 st vaniljstång, skårad
2 st citroner, skal och saft från
3 msk citronsyra
Äppelsaft
Gör så här:
Skölj äpplena och borsta citronerna noggrant under rinnande vatten. Dela dom oskalade äpplena i mindre bitar. Ta även med kärnhuset - kärnorna ger en bra smak åt saften. Skala citronerna med en potatisskalare, men se till att du inte får med det vita under skalet (det smakar beskt).
Blanda alla ingredienser i en stor kastrull och pressa i citronsaften. Låt saften koka upp under omrörning så att sockret löser sig och låt sedan saften sjuda i ca 15 min.
Ta av den från värmen och låt den stå och dra minst 1 dygn i kylen. Sila saften och häll den på väl rengjorda flaskor. Frys in saften men fyll inte flaskorna till mer än 3/4 delar. Annars kan flaskorna spricka när saften fryser. Ett tips är att frysa in saften som iskuber.
Ha en skön vecka i höstens tecken.

Kramar Petra



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kanske gillar du också

Related Posts with Thumbnails

Bloggintresserade