I söndags var det äppeldag i vår familj... vi gjorde chutney, kompott och saft.
Nedan är den färdiga saften som silats ren. Färgen på saften blir så härligt röd o det kommer av att skalen är med antar jag. En olycka skedde dock vid silandet o en del av det hamnade på golvet... Jippey... inte kladdigt alls :-(
Receptet är enkelt o kommer från Tina Nordström.
Äppelsaft
Gör så här:
Skölj äpplena och borsta citronerna noggrant under rinnande vatten. Dela dom oskalade äpplena i mindre bitar. Ta även med kärnhuset - kärnorna ger en bra smak åt saften. Skala citronerna med en potatisskalare, men se till att du inte får med det vita under skalet (det smakar beskt).
Blanda alla ingredienser i en stor kastrull och pressa i citronsaften. Låt saften koka upp under omrörning så att sockret löser sig och låt sedan saften sjuda i ca 15 min.
Ta av den från värmen och låt den stå och dra minst 1 dygn i kylen. Sila saften och häll den på väl rengjorda flaskor. Frys in saften men fyll inte flaskorna till mer än 3/4 delar. Annars kan flaskorna spricka när saften fryser. Ett tips är att frysa in saften som iskuber.
|
Kramar Petra
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar