söndag 22 juli 2012

Just nu i min trädgård

Jag planterade en Klematis under en Syren för ett par år sedan och i år har den hittar upp i trädkronan. Så fint och trädet blommar nu en gång till ;-)


Där är den...

Några krukor har fått komma upp på altanen o både Pelargonen o Stäppsalvian har jag övervintrat i förrådet.

Här i odlingsbädden frodas det och mina kronärtskockor börjar få riktigt stora fina blad nu. Hoppas att det hinner bli några blommor på dem! Jag satte tre olika bönor som nu blommar för fullt.


Men som jag nämnt i andra inlägg slår den uppstammade krusbärsbusken alla rekord gällande antal bär o stammen är inte anpassad efter den tunga vikten som blir. Idag fick jag sätta upp ett bord som hjälp för de tunga grenarna. Ser ut som en strandad bläckfisk.

Väntar lite till innan skörd, då de fortfarande är lite sura. Sen får jag göra något gott av dem. Kanske glass :-)


I morgon ska jag till tippen med ett antal säckar trädgårdsavfall o jag ska köra släp själv... Gulp... hoppas jag slipper backa :-)


Kramar Petra

Glass med svarta vinbär och mango

Idag plockade vi svarta vinbär och de var större än amerikanska blåbär. Sen gjorde vi glass på dem och en mango som vi köpte. Det blev verkligen mumsigt o fräscht! Rekommenderas varmt (eller snarare kallt).


Receptet

1 mogen mango
ca 2 dl svarta vinbär

Dessa mixas ihop i en mixer

2 ägg
1/2 tsk vaniljsocker
1,5 dl vispgrädde vispas ihop i en annan bunke

Häll sedan i fruktsmoothien i bunken och vispa ihop allt detta. Smaka av smeten o söta med exv honung om du tycker det är för syrligt.

Häll detta i en glassmaskin och kör efter rekommendationerna på just din maskin.

När det är klart är det bara att njuta! Det gjorde vi :-)

Kramar Petra

torsdag 19 juli 2012

Skördefest

Efter några dagar iväg på semestern så kom vi tillbaka till lite härliga grönsaker att skörda... lillkillen var lyrisk o hittade två mingurkor o några körsbärstomater i växthuset. Jag plockade lite jordgubbar och några smultron. Tur att vi inte behöver försörja oss på odlingen, men för lite extra krydda i vardagen funkar det kanon.

Igår gjorde vi även en utflykt till en närliggande skog o plockade blåbär, det var toppen! Mysigt o skörden blev lagom stor för att kunna frossa i dem till frukost i morse.


Ha en bra dag i det växlande vädret!

Kramar Petra

tisdag 10 juli 2012

Altanen är klar!

Efter sju dagar är äntligen Jimmie från Byggliv (www.byggliv.com) klar! Det blev sent ikväll innan han slog sista spiken i den tredje trappan upp till altanen, men nu är den färdig! Så bra det blev!

Detta är den förut ganska röriga baksidan med en provisorisk grusplats att sitta på.


Förra vecka göts det plintar och balkarna kom på plats.Lillkillen använde fantasin o byggde en bilbana av spillbitarna. Lång blev den. :-)


Så här var det innan...

Så här fint är det nu...

Bra med plats att sitta på samt även sola på.

Tre trappor behövdes det för att komma upp o ner smidigt i alla riktningarna.


Vi har byggt altanen efter växterna kan man säga o jag är supernöjd över resultatet. Detta blev pricken över i och ibland är det bra att inte stressa fram något som inte blir så där bra o genomtänkt som det kan bli om det får ta lite tid.


Altanen är nu ihoplänkad med uterummet. Vi har fällt in spot lights i ramen runt altanen.


Snyggt jobbat Jimmie! Det blev kanonfint!


Nu får det fina vädret komma tillbaka så att vi kan njuta av altanen.

Kramar Petra

måndag 9 juli 2012

Fler bilder från min trädgård just nu

Här kommer en bild till på en del av mitt "krusbärsträd". Det är verkligen fullt av krusbär i år. Får hitta på något skoj med dem när de är mogna. Har du något tips?


Jag har fått ta hand om tre stora krukor Agapanthus som är mammas. :-) Hoppas de blommar även hos mig.

Den här lilla söta rosen nedan blommar hos mig för första gången i år. Är det någon sorts vildros?


Här är beviset på den stora minigurkan från odlingsbädden. Bra att glömma bort dem ibland så att de hinner växa till sig.

Mammaa olivträd som jag också passar verkar få oliver i år... coolt i så fall, mina är inte alls lika fina... :-(

Kramar Petra

Just nu i min trädgård

Ja förutom altanbygget så händer det mycket med växterna just nu. Krusbären håller på att mogna o de knakar nästan i det uppstammade krusbärsträdet. Jag får stötta upp det på grund av tyngden.

 Nävorna har nästan blommat över, men Spansknävan är fortfarande fin.


Gurkorna i växthuset hade en dipp men verkar ta sig igen och gurkan på friland verkar också trivas o vi skördade en rekordgurka där igår :-)
 
Tomater finns det också endel, men de är långt ifrån mogna.

Häggmispelbären har börjat mogna de också o fåglarna börjar kalasa på dem i trädet på framsidan.

I morgon är nog altanen klar o bilder kommer snart :-)

Ha en skön sommarkväll.

Kramar Petra

söndag 1 juli 2012

Dax för en altan på baksidan

Men först några timmars jobb för att flytta plattor, växter och möbler. Äntligen har vi kommit överens och kommit fram till hur vi ska göra med altanen på baksidan. Det var inte helt lätt då det finns många växter i rabatterna där altanen kommer att ligga. Charmen med denna trädgården är just växtligheten o det ville varken jag eller min man förstöra.

Vi kommer därför att lägga den mellan rabatterna och endast ta bort ett par kvadratmeter med växter samt ta bort all skiffer så att vi kan använda den på annat ställe. 


Vi tog bort Höstphloxen till vänster om den uppstammade idegranen på bilden nedan.

För två somrar sedan lade vi provisoriskt grus på platsen där vi tänkte oss altanen. Tidigare var även här rabatt. När vi flyttade hit fanns ingen dörr till baksidan så det satte vi in samt tre stora fönster istället för små. Det känns kanon och nu har vi bundit ihop huset med trädgården.

Min man fick slita som ett djur för att få bort stenarna längs hela huset,då de väger massor.

Det ser inte mycket ut för världen att få bort växterna här, men eftersom jag oftast vill återanvända dem jag har o inte slänga så var jag ju först tvungen att skapa plats åt dem någon annan stans. Det var det som var det jobbiga... 11 tjugoliterssäckar med jord släpade jag till ett hörn på framsidan där jag länge tänkt göra något åt växterna där. Först rensa bort, klippa träd o buskar, lägga ny jord o blanda upp det med befintlig. SEN plantera dit Höstphlox o lite Spansknäva.


Krukan på bilden är nästan full av Honungs-lökar som tidigare växte där. Dem ska jag plantera på något nytt ställe... vet ej var ännu.

Bilder på det hörnet får jag lägga in nästa gång.

Ha en skön vecka.

Kramar Petra

Romantisk bukett

Igår plockade jag in denna fina bukett innehållande Pion, Plymspirea och Doftschersmin.


Lillkillen tyckte att Schersminen såg oäkta ut, jag håller med, den är så söt så att den ser overklig ut. Som en liten maräng eller en sidenblomma.

Nu är det bara en vecka kvar till semestern.

Kramar Petra

Kanske gillar du också

Related Posts with Thumbnails

Bloggintresserade