lördag 27 augusti 2011

Liten rundtur i min trädgård DEL2

Den böljande rabatten fortsätter längs staketet.Denna är tre somrar gammal o har blivit helt överväxt i år...får nog hållas efter lite mer nästa år. Den innehåller Törel, Malva, Stjärnflocka, Pion, Hortensia, Daggkåpa, Aklejor, Gurkört och Stockrosor, som är nyplanterade i år o inte har blommat ännu.
Närbild på Hortensian o Malvan, som har helt samma färgton. Det tror jag inte att Hortensian hade förra året... är det en kameleont?
Mitt emot den rabatten finns det en annan yta med blommor som fanns när vi flyttade hit. Där finns bla en Ljuslila Syren, en uppstammad dvärgsyren samt trädgårdens smycke, en BUSKPION. På våren blommar alla tre i fin harmoni o sprider en ljuvlig doft i trädgården. Sedan tar Jätte präskragen, Aklejorna och Förgämigejen över.. Dessutom finns det massor med vårlökar o alla färger o former.

Just nu blommar Höstrudbeckian som mest och har verkligen fått en enorm höjd i år. Fick någon planta för tre år sedan av en vän o nu har de spridit sig o verkar trivas hur bra som helst. Får se om jag flyttar dem nästa år eller delar lite på dem kanske.


På andra sidan huset finns en liknande rabatt som tidigare satt ihop med rabatten ovan, men vi har valt att göra en sittplats här på grus tills vi kan enas om hur en mer långsiktig uteplats ska ser ut.

I den andra rabatten finns bla Höstphlox, Jättedaggkåpa, Idegransbuske, som jag gjorde ett "face lift" på i början av sommaren. Där finns även Mossphlox, Vintergröna, Nävor samt ett prydnadsgräs som jag satte förra året. Jag vill inte göra för mycket med denna ytan innan vi vet om det blir uteplats här eller inte.
På grusplatsen står det ett antal krukor med Pelargoner, Dahlior och Prydnadsgräs. Jag köpte några sticklingarLisebergs trädgårdsmässa i våras med bland annat Batat 'Sweet Caroline Light green' och 'Sweet Caroline Purpur'. Nu har den mörklila Bataten börjat blomma vilket är en bonus för mig då jag köpte dem för de fina bladens skull. Sniglarna är väldigt förtjusta i bladen tyvärr.
Närbild på Batatens lila blommor. FINA!
Förra helgen planterade jag o lillkillen lite taklök i några krukor som står på bordet i gruset. Jag har alltid gillat taklök av någon anledning.
Rabatterna från en annan vinkel. Här ser man även Rödbladig Törel samt nävornas blad, då de inte blommar just nu.


Ha en skön helg!

Kramar Petra

onsdag 24 augusti 2011

Liten rundtur i min trädgård DEL1

Jag blev inspirerad av Secret gardens blogg o en diskussion angående hur man fotograferar i sin trädgård. Vad vill man se... en närbild på en pistill eller en översikt på en rabatt? Eftersom jag nyss köpt ett Macroobjektiv, kan jag väl erkänna att det blivit en del pistillbilder... MEN nu tänkte jag lyfta blicken lite o visa mer sammansättningar av växter i mina rabatter... häng med :-)

Välkommen in på baksidan... detta är finaste delen av trädgården o många blir positivt överaskade när de kommer hit.
Fördelen med trädgården är att den är 30 år gammal o har levt länge. Häckar o träd är verkligen uppväxta o bildar ett härligt skydd kring huset. Thujahäcken in mot grannen på baksidan är fyra meter hög o bildar en vägg som även är vintergrön. Det fanns redan snirkliga rabatter när vi flyttade hit o vi har fortsatt i samma tema när vi har byggt ut rabatterna.
Jag har hittils inte köpt så mycket nytt utan delat o flyttat runt på befintliga växter. Rabatten ovan är ca två somrar gammal o kom till för att få plats med växter som behövde flytta på sig för att få en uteplats vid huset. Den innehåller, Hosta, Spansknäva, Löjtnantshjärta. Plymspirea, Röd häckberberis, Japansk buskrosling samt en nyinköpt Syrenhortensia o en Klematis som jag fick av mamma häromdagen.
Här ser ni hur rabatten fortsätter bort o snirklar vidare till staketet till höger i bild. Förre ägaren berättade i helgen att det enorma trädet i hörnet var en lite krukväxt när han satte den för länge sedan. Den är värd mycket heta sommar dagar då den ger skön skugga att vara i.

Närbild på den Röda Häckberberisen , som tyvärr verkar halvt död efter flytten förra sommaren samt Hortensian, Nävan o Hostan.

En pistillbildSyrenhortensian för att den är sååå fin :-)
Här är Klematisen mamma gav mig.

Här i hörnet växer det Violvivor längs kanten, som blommar i lila på våren, Pärlrönn, Syren, Lager och en enorm Kvanne, som har fått lite snedlut nu när det regnat så mycket.

Detta var ett av hörnen på min baksida... snart kommer det mer...

Kramar Petra

lördag 20 augusti 2011

Gamla gjejer

Förra några veckor sedan var jag o min kompis Jeanette på loppis i Varberg på vinst och förlust. Det var mysigt och jag köpte bla några fina snapsglas i olika färger i en ställning. Egentligen var de lite fulsnygga, men kostade ju inte så mycket så de fick följa med hem. Då kom jag på att jag kan använda dem som en vas a la blombuffé. Här har jag samlat några blommor från trädgården som Dahlia, Gurkört, Prästkrage, Rosenpelargon, Malva och Viol.

Sen köpte jag en enkel korg att plocka mina grönsaker i. Den har använts frekvent senaste veckorna till tomater, Physalis och sockerärtor.

Idag plockade jag in en Hortensia o satte den i farmors gamla såsskål. Jag tycker det blev riktigt fint. :-)
Den här "fula" påskhönan köpte jag på en annan loppis för något år sedan och får nu hänga i äppelträdet. Lite skoj tycker jag... vad tycker ni?

Stolen nedan köpte jag på loppisen nu i somras o den får just nu vara bord till mina pelargoner på farstukvisten.
Visst är det kul med återvinning :-)

Kramar Petra

fredag 19 augusti 2011

Buketter

I år har jag verkligen frossat i buketter. Så härligt att bara ta saxen o plocka det som finns just då o som man själv tycker passar ihop.

Här mina vita Dahlior tillsammans med Ulleternellen och båda står sig länge i en vas. Särskilt eternellen så klart som även kan torkas och då är de precis lika fin. Som att stanna tiden ;-)
Dessa underbara liljor fick jag av en vän som var på besök, så dem har jag inte plockat i trädgården, men de fick vara med här ändå för att de är sååå vackra. Dessutom klarade jag hålla dem fina över en vecka i vas, då jag klippte om dem o bytte vatten några gånger.
Närbild på denna vackra vita lilja!
Här, en annan bukett med mina vita Dahlior, i kombination med den rödbladiga Töreln. Dessa har nu stått över en vecka och börjar snart sjunga på sista versen, men det är ändå bra tycker jag.
Nedan har jag en bukett med Höstrudbeckia (tror jag i alla fall, har fått av en kompis Jenny för några år sedan och de har verkligen vuxit till sig i år och är två meter höga), Randgräs samt Ulleternellen.
Här samma blommor som tidigare ovan, men en annan kombination. Höstrudbeckia, Törel och Randgräs.
Än är inte säsongen slut, så nog blir det några fler buketter innan frosten tar alla blommor.

Nu är det helg!

Kramar Petra

måndag 15 augusti 2011

Lisebergs Lustgård

Idag för första gången, pinsamt nog tog jag mig en lite längre promenad i Lisebergs Lustgård. Jag var där i våras då jag och några andra bloggare blev bjudna till Lisebergs Trädgårdsmässa. Jag måste erkänna att jag inte gått runt o tittat i denna delen av nöjesparken innan detta...
Här finns verkligen fina växter o kombinationer att inspireras av och det gäller förövrigt hela Liseberg tycker jag. De är duktiga på att kombinera färger o former på ett kul sätt. Känns mycket påkostat både i tid och pengar.

Nedan en rostig trappa som går fint mot träden som börjar visa lite höstfärger.
En annan del av samma trappa som känns som ett litet näste. Klematis klättrar fint på nätet o gör det trevligt o ombonat.
Här är en lyckad rabatt tycker jag, med blad i fina färger o former som kompletterar varandra på ett härligt sätt. När det ser ut så här utan en massa naken jord, så blir ogräsrensningen inte lika jobbig, då bladen inte låter ogräset få fäste lika lätt.
Mysig o avskild liten del med ett maffigt stenbord.
Här ett gammalt timmerhus med fin grönska runt omkring.
Samma timmerhus och fler fina växter som tex lila o vit Höstphlox.
Jag kunde inte låta bli att visa denna kontrast mellan gammalt o nytt. Växter på taket o glasfasad. Vilken krock!
Rosa o "pluttenuttigt", pipranka på fasaden o nävor i förgrunden. Jag gillar även stenarna i gräset som för en fin snurra o ger en levande effekt tycker jag.
Om ni inte redan varit där, så ta ett besök nästa gång ni har vägarna förbi eller vill ta en paus från karusellåkandet ;-)

Kram Petra

måndag 1 augusti 2011

Dahlior i full blom

Nu blommar mina via Dahlior för fullt! Tack Cecilia för att jag fick knölarna av dig! De röda är också på gång men har bara knoppar ännu så länge. Jag slarvade lite o tog aldrig upp knölarna ur jorden utan lät dem ligga kvar i krukan med jord o allt i förrådet för vinterförvaring. Jag vattnade inget utan det var kruttorrt nu i våras. När det började komma små blad i våras vattnade jag lite o bytte så småningom jord. Funkade denna gången :-) Idag har jag haft en trädklippardag i trädgården o fyllde ett helt släp med grenar! Så gött o jag har svårt att sluta när jag väl kommer igång! En syrén fick face lift samt även en prydnadsapel. Det stora äppelträdet kortades ner rejält i kronan o nu kommer det in massor av ljus till trädet. I år har vi kanske max två äpplen till skillnad från förra året så det var fullt av äpplen...
Dagen avslutades med en kvällspromenad vid havet! Underbar kväll.
Jag försöker att inte tänka på att detta är min sista semestervecka...

Kramar Petra

Kanske gillar du också

Related Posts with Thumbnails

Bloggintresserade