söndag 27 juni 2010

Premiärskörd

Oj, vad det växer nu i oldingsbädden! Mangolden i mitten har verkligen tagit fart.

I torsdags bad jag min tuffa arbetsledare (min man) om en ledig kväll från målandet av huset, så att vi istället kunde njuta av ett glas Rosé så här innan Midsommarafton och allt... Det gick hem. Jag hade lyxen att gå ut och skörda den första Mangolden, en vitlök som jag satte i höstas, Ruccola som frösått sig själv från förra årets planta samt en nypa citrontimjan. Jag hade några pilgrimsmussor i frysen som jag tinade och marinerade lite lätt.

Vitlöken hackade jag ner helt med blasten och allt.
Jag wokade musslorna, med vitlöken i soja och blandade i Ruccolan, Mangolden och några körsbärstomater, som jag köpt då mina odlade inte kommit ännu. Till detta goda kokade jag en enkel pasta och serverade med ett glas Rosé.
Vilken härlig smak det blev! Mangolden var premiär för mig och den var en glad överraskning. Smakar verkligen som spenat och är lite nötig i smaken. Mums.
Ha en bra vecka.
Petra

lördag 26 juni 2010

Midsommarhälsning från Tjörn

Åh, vilket underbart väder... inte ofta det inträffar på midsommarafton! Men i år är det hur bra som helst. Vi var på Tjörn och fick semesterkänslor med jordgubbar, sol och bad (upp till knäna i alla fall för vissa av oss).

Vår söta midsommarstång som är ca 1,5 m hög alldeles lagom.

Klädd med Lupiner, Praktlysing, Fingerborgsblommor, hundkex m.m.


Nyponrosorna var så fina överallt och såg ut som om de var gjorda av marsipan där de slagit ut.

Utsikt mot fastlandet. Somrigt, ellerhur?!

Fler nyponrosor.

Sommar, sommar, sommar...

Badplatsen inte långt ifrån stugan.Idag hade vi premiär på krabbfiske. Vi hade tur och fick många på "kroken".

Så roliga att titta på tycker lillkillen och jag kan erkänna att jag tyckte det var kul jag med...givetvis släppte vi tillbaka dem sedan.


Mamma lyckades få upp en som hade havstulpaner på sig som såg ut som två ögon.


Lite läskig och häftig på samma gång.


Hoppas att ni andra också har en underbar helg!
Kramar Petra

måndag 21 juni 2010

Blommor och blader i min trädgård just nu.

Den fina Klematisen blommar nu, i år är den inte kritvit som förra året utan går lite mot blått, men det gör inget. Härliga stora blommor och knoppar. Förra året blommade den både tidig sommar och höst. Hoppas på det i år också...tack svärmor ;-)

I år upptäckte jag en ljust rosa näva som fint blandar sig med en daggkåpa.


Fin kombination tycker jag. Förgätmigejen smyger sig in också i blandningen. Helt ok tycker jag ;-)

Här på denna sidan uteplatsen är det mest gröna färger just nu. Idegran i bakgrunden, daggkåpa till vänster, höstflox närmast till höger som det blir cerisa blommor på senare i sommar och den anspråkslösa honungslöken till höger om idegranen.


Denna söta Allium moly, Guldlök har slagit ut nu, och lyser fint i rabatten.Så även den Klargula dagliljan som jag delade och spred ut på fler platser i trädgården. Lyckas ju bra.Nävorna blommar både i rosa och mörkare cerise.


Under äppelträdet trivs de ocksåbra. Man kan även skymta en Syrén som jag inte vet namnet på.


Vårens nya rabatt börjar att ta sig. Japonica, Spansknäva, Plymspiréa, Funkia och Löjtnantshjärtan samsas med en röd häckberberis som är klotformad. Allt ser ut att ha överlevt flytten.


Närbild på Löjtnantshjärtat och Funkian som får en häftig effekt tillsammans. Min tanke var även att dölja de tråkiga bladen på Löjtnantshjärtat när de vissnar med hjälp av Funkian.


En annan Funkia i en annan del av trädgården. Vackra blad!


Snart kommer bilder på det nymålade huset. Inte färdigt, men en bra bit på vägen i alla fall!


Petra

torsdag 17 juni 2010

Tagen på bar gärning...

Lilla snigel akta dig... Har ni sett på maken? Jag har gått och trott att prästkragarna inte gillade flytten till en skuggig plats i våras, så att de strejkade med blommor utan kronblad. Men här är förklaringen. Nästan lite skrattretande vad akrobatiska de är MÖRDARSNIGLARNA. Den hänger mellan två stjälkar och glufsar i sig de vita kronbladen.
De gula pistillerna lyser som fullmånar utan sina vita kronblad.


Andra skadedjur jag upptäckte idag var en massa löss på vår sälg. Hjälp är det en invasion?Nu något trevligt... Honungslöken blommar för fullt. Den är ganska anspråkslös, men väldigt vacker.

Särskilt om man lyfter på den och tittar undertill, där den är röd och gulaktig.

Igår hade jag egen terapi och gick loss på de lönnkvistar jag klippte i våras hos mina svärföräldrar. Resultatet blev ett ärtstöd. Ser ut som ett skevt segel ;-)


Nu är det bara att klättra upp.


En annan glad sak i min trädgård just nu är mina nyinköpta Stäppsalvior som jag planterade framför mina jätteprästkragar och en daggkåpa. Väldigt fint. När salvian tagit sig kommer den att bli mycket större och färgen framträda mer.

Snart är det dax för midsommar, såå härligt. Blommorna väntar på att få bli plockade och bindas till en krans.

Ha en skön helg!

Petra

torsdag 10 juni 2010

Grödorna växer!

Oj, vilken bloggabstinens jag har. Tyvärr jobbar jag alldeles för mycket nu och när jag är ledig så försöker jag vara i trädgården så mycket jag kan. Dessutom målar vi huset, vilket också tar sin tid. Min väninna som också odlar lite var väldigt nyfiken på hur det går för mig, så jag får stilla hennes nyfikenhet lite. Här kommer en statusrapport från odlingslådan.
Månadssmultronen har tagit sig bra och de börja komma blommor på den nu. Krusbären på stam är full av krusbär... så gott ska det bli.

Närmast i bild kommer det små blad från rödbetorna, där pinnarna ligger har jag sått morötter och de har inte riktigt visat sig ännu. Längst bak har sockerärtor kommit upp och runt krusbärsstammen har jag satt luktärtor som också börjar ge sig till känna.

I en cirkel har jag satt mangold och även här rödbetor innanför. I hörnen (på cirkeln, skämt) har jag satt knölfänkål. Bakom cirkeln börjar blomsterbönorna och vaxbönorna sticka upp lite.


Nu kan man skymta raderna av palsternackor och på snedden bakom ser man fler sockerärtor och där har jag petat ner från till gul, grön och vit squash.


Mangolden (de stora bladen) och rödbetsbladen (de pyttesmå längst ner)


Squashblad i mitten och sockerärtor.


Här står sockerärtorna i givakt.
Ska bli kul att skörda senare i sommar ;-)
Petra

Kanske gillar du också

Related Posts with Thumbnails

Bloggintresserade