söndag 30 maj 2010

Pionen blommar och spaljén är klar!

Denna helgen har pionen slagit ut. Såå fint, hoppas den håller sig några veckor. Doften som sprider sig är helt underbar! Mmmmmm...
Syrénen och Pionen i härlig harmoni.
Visst ser den ut som en ros innan den slagit ut.

Fin utsikt från nya uteplatsen, som är tillfällig innan vi bygger den riktiga altanen nästa år.


Idag byggde vi äntligen spaljén som ersätter den gamla ruttna. Nu kommer man lättare förbi växthuset och man kan gå på båda sidorna. Perfekt. De vågräta reglarna är 45x45, stolparna 70x70 och träslaget är lärk. Jag är väldigt nöjd och det känns som harmoni mellan nya odlingsbädden och spaljén.
Jag har nu odlat mangold, knölfänkål, gul, vit och grön squash, sockerärtor, blomsterbönor, vaxbönor, luktärtor, palsternacka, morötter, rödbetor och roseneterneller. Hoppas på en riklig skörd, det hade verkligen varit toppen! Det lilla trädet är krusbär på stam som överlevde vintern tillfälligt planterad i komposten. På kortsidan har jag planterat fyra månadssmultron.
I morgon är det jobb igen... har inte riktigt tid känner jag, utan vill hellre vara i trädgården...


Go kväll.


Petra

torsdag 27 maj 2010

Min egen trädgård en dag i maj

Oj, vad mycket jag vill visa i min egen trädgård... Nu är det verkligen en underbar tid då jag vill vara ute i trädgården hur mycket som helst. Man ser något nytt varje dag. Här kommer statusen för denna veckan.

Honungslökens knoppar vajar fint i vinden.

Havet med Förgätmigej har exploderat denna veckan.

Några vita Aklejor sticker upp i detta blå hav.


Blå aklejor i kryddrabatten vid uterummet. Här trivs dem och kommer upp varje år på samma ställe.ÄPPELTRÄDET ÄR I BLOM!!! Så vackert att jag tappar andan en kort sekund. Förra året var det inte alls så mycket blommor. Vi klippte det ganska rejält året innan och det fick en chock tror jag, för det har inte klippts på många år. Men i år är det tillbaka på spelplan.


Visst är det bedårande.

Mitt växthus med ny stenläggning och tomater och gurkor som jag satte ut i helgen. De verkar trivas.


Pionen med mina egengjorda stöd.


Första nävan har slagit ut.


Jättelöken är på g att slå ut.


Randgräset har kommit upp och i bakgrunden kan man skymta höstflox och näva.


Säljen klipptes förra året och under planterade jag ett gäng lökar som jag flyttade från en annan rabatt. Det roliga är att det är två pärlhyacinter och resten lyckades bli av samma sort och jag tror de heter vårstjärna...får se när de slår ut.

Under Säljen, kan det vara vårstjärna eller något annat.


Min ögonsten har väldigt många knoppar i år och den första är på g att slå ut.Japonicans nya blad är knallröda.

tisdag 25 maj 2010

Vyer från Peter Korns trädgård

Här på bilden ser man försäljningsdelen där man kan köpa växter som kan vara svåra att hitta på andra ställen. Man kan även sitta här och fika om man tar med sig något själv.
Mitt i skogen har han röjt undan träd och byggt upp sin egna botaniska trädgård. Imponerande!

Här finns även naturligt vatten som gör det ännu mer idylliskt.


Jag kan bara ännu en gång rekommendera er att åka dit. Sååå fint, ska åka dit igen... snart.
Petra

måndag 24 maj 2010

Några fina bilder från besöket hos Peter Korn

Vilket ställe Peter Korn och hans fru Mirjam har i Eskilsby i närheten av Landvetter. Det ligger väldigt idylliskt mitt i skogen i närheten av mängder av hästhagar. Peter har jobbat med sin botaniska trädgård i sju år. Man kan inte bli annat än imponerad av allt han gjort. Innan han började anlägga denna trädgården hade han en nere i Örkeljunga. När han träffade sin fru packade han med sig sina växter och körde 50 släp med växter till Eskilsby och röjde skogen för att få plats med dem där. Gå gärna in på Peters hemsida och läs mer. http://www.peterkornstradgard.se/

Jag tog ungefär 200 bilder när jag var där och är nöjd med nästan alla, så det var VÄLDIGT svårt att välja några till min blogg. Här kommer några detaljbilder och kommer att göra ett nytt inlägg med mer landskapsbilder en annan dag. Eftersom jag inte är så bra på växtnamn så vågar jag inte skriva några ifall det skulle bli fel.
Jag säger bara... åk dit! Öppet för allmänheten och de säljer en del växter också som kan vara svåra att hitta på andra ställen.
Petra

fredag 21 maj 2010

Årets första trädgårdsbukett

Idag började min intensivkurs på trädgårdsdesign i praktiken och vi träffades på skolan efter jobbet och gjorde två övningar som innebar att planera en rabatt i söderläge samt en framsida till ett hus i närheten av Göteborg. Det är så roligt att se vad olika resultat alla kommer fram till och man lär sig verkligen mycket på att vara två och två då man tänker lite olika och man har olika kunskap och erfarenhet. I morgon ska vi göra studiebesök i Peter Korns trädgård nära Landvetter, som har en privat botanisk trädgård. Spännande!

Efter kursen tog jag min dagliga promenad i trädgården för att kolla läget och allt har verkligen exploderat. Jag plockade årets första trädgårdsbukett som innehåller tulpan, förgätmigej och daggkåpa olika pärlhyacinter. Visst blev den fin.


Om jag orkar kanske jag lägger in bilder från Peter Korns trädgård i morgon.
Natti natti ;-)
Petra

onsdag 19 maj 2010

Små solar i min trädgård

Vem sa att gult är fult? Inte jag i alla fall... Just nu lyser flera olika blommor i min trägård som små gula solar. Vad sägs om denna fina familj som är ute på vårprommenad ;-) Förra året stoppade jag ner några 'Tête a Tête' i min rabatt under äppelträdet. I år kommer de upp tillsammans med en Påsklilja... Ser för roligt ut, som en ankmamma med sina små ankungar.

Min Japanska buskrosling har lite gulaktiga blad nu på våren och de nya som kommer är alldeles röda. Jag har precis flyttat dit en plymspirea och löjtnantshjärtan, som verkar ha tagit sig. När jag läste att det var svårt att flytta löjnantshjärtan blev jag orolig, men de kommer även fram några på komposten som vi inte räknade med. Bra att veta att om man flyttar tidigt på våren så verkar det gå alldeles utmärkt, hoppas nu att de överlever på sin nya plats.

På framsidan i min lilla "skogsdunge" har jag dessa små solar som är en Skogsvallmo.


Denna flocktulpanen är också helt bedårande.

De smarta tulpanerna som gömmer sig för rådjuren har ännu så länge klarat dig. De är väldigt långa och ståtliga där de står.

Fint va? ;-)
Soliga kramar
Petra

fredag 14 maj 2010

Elaka tulpanglufsande odjur, morrrrrr!

Morr, vad är det för ett hemskt djur som ätit upp mina fina tulpaner?????????? Jag var tvärsäker på att vi inte hade rådjur i vår trädgård men nu tvekar jag. Eller kan det vara en hare? Det vet jag att jag sett i krokarna.

Tänkte först att de vissnat bort, men senast jag såg dem var de vackra knoppar som inte ännu slagit ut...


Här ser det ut som om någon varit framme med trimmern... det är inte min man, jag frågade ;-)

Usch, vad elakt!


Samma sak i andra hörnet av trädgården.


De här små sötnosarna gömmer sig så bra de kan mellan tre buskar. Hoppas de klarar sig! Grrr.
Vaknade i natt och tänkte ta upp jakten, men var för trött och somnade om.
Ha en skön kväll.
Petra

Kanske gillar du också

Related Posts with Thumbnails

Bloggintresserade