söndag 31 januari 2010

Avlägsna krokus...

I årets första Allers Trädgård var det en artikel om krokusar. Nu när våren känns VÄLDIGT avlägsen så får jag visa förra årets bilder på våra Krokusar.

Ovan kommer det små gula och vita knoppar upp.

Förra våren gick jag ut och tittade förväntansfullt varje dag, då det var första våren i huset. Så spännande. I år blir det lika spännande då jag flyttat nästan alla lökar pga kommande byggnation av uteplats.

När vi skulle börja gräva upp dem var det som en guldgruva och vi fyllde fyra lerkrukor med olika vårlökar och då har vi säker missat några som vi får flytta i år istället. Hoppas bara att de tar sig nu även om tjälen gått långt ner i jorden vid det här laget. Det blir en överraskning hur de passar ihop och vad som kommer upp på de olika platserna. Jag försökte gruppera de lökarna som liknade varandra mest för att få krokus, scilla, pärlhyacint att komma tillsammans, men färgerna kunde jag ju inte se.

Nästan som en brudbukett, svårt att planera denna vackra kombination med lökar utan etikett... Det är bara att hålla tummarna.
I Allers skrev de att krokusens knöl dör efter blomning men har innan dess bildat flera nya knölar.

Solgula och helt underbara.
Ja... det dröjer. Utanför snöar det och när vi var på besök i Båstad i helgen såg det ut så här.

Bänken ser nästan ut som en bakelse.Bordet där vi på somrarna fikar i solen syns knappt under snötäcket.

söndag 24 januari 2010

Ytterligare en vinterdag

Jaha, i brist på vårtecken så får jag väl lägga in lite fler vinterbilder. Idag tog vi en promenad längs Hinsholmskilen i Göteborg.
Motljuset blev så fint tycker jag.


Isen har lagt sig , men jag vet inte hur tjock den är här. Vi höll oss längs kanten för säkerhets skull.
Lillkillen tyckte det var hur skoj som helst att springa omkring på isen och i snön.


Lite för kallt för att slå sig ner men det var inbjudande.

Sedan bar det av hemåt igen för att avnjuta varm choklad och en brasa i kakelugnen för att värma upp oss.

tisdag 19 januari 2010

Trädgårdsdesign

Snart börjar min kurs i Trädgårdsdesign igen. Det är så kul och inspirerande och vi får lära oss så mycket varierande saker. Det finns hur mycket som helst att fördjupa sig i om man vill. Vår lärare heter Johnny Mattsson och han håller kursen på Vuxenskolan i Göteborg. Denna delen som är tredje och sista delen i detta ämnet ska vi bla gå igenom vatten i trädgården, blommande buskar, rosor på nytt sätt och olika trädgårdsstilar. Jag längtar.

Del 1 lärde vi oss bla ritteknik, trädgårdshistoria, ståndortsanalys, färglära och rumslighet.

Tack vare denna kursen har jag inte sprungit och köpt allt jag tycker är vackert utan tänkt efter om det passar eller inte just i min trädgård. Visst har jag gjort några felköp, men det är väl en del i lärandet också antar jag.

Del 2 gick vi igenom sten i trädgården, prydnadsgräs, utebelysning, Yin och Yang i trädgården samt vacker trädgård året runt.

Något som numera står på min inköpslista är prydnadsgräs, som kan vara vackert året runt om man väljer rätt sort. Dessutom vajar det fint i vinden och rasslar lite rogivande.

Utebelysningen är också något som ligger mig varmt om hjärtat. Så kul. Vi var i Alingsås på ljusutställningen där. Se gärna mitt tidigare inlägg om det under etiketten Belysning.

Vackert året runt gick ut på att tänka på att förlänga säsongen i trädgården. Att ha något som blommar tidig vår, sommar, sen höst eller kanske är vintergrön. Vi fick uppgiften att nämna några växter som kanske får en fin färg på hösten eller kanske har kvar vackra frökapslar. De växter som är fina i min trädgård är bla Spirstånds som står runt dammen med sina vackra röda blad samt buskpionen som får roliga frökapslar. Det kan ni se fler bilder på under Pionen. Pärlrönnen som är ett lågt träd med vita rönnbär.
På denna bilden kan man se Spirstånds som har de långa fröstjälkarna och de röda bladen tillsammans med nävor som också skiftar i rött på hösten, buxbom som är vintergrön samt häggmispelhäcken bakom staketet som också får en vacker höstfärg innan bladen trillar av. Häggmispeln är för övrigt en bra buske eller ett bra träd, då det får vita blommor på våren, ätliga bär på sommaren och röda blad på hösten. Jag tycker även grenarna är fint krokiga när de är utan blad.

Blad från min Spirstånds.


Frökapsel från min Buskpion.

söndag 10 januari 2010

Väggen är borta!

ÄNTLIGEN är väggen borta och köket har nymålade väggar. I oktober brakade det lös och väggen åkte ned med full fart. Min man tog kofoten och fogsvansen och slet ner väggen mellan köket och vardagsrummet. När vi äntligen kommit på hur mycket vi ville riva väggen så fanns det ingen återvändo.


Första sågtaget...

Jag kan se ljuset...


Svettigt värre.


Nu har vi även målat väggarna och taket i köket Det tog ett tag...riva tapeter, spackla, slipa, foga taket, sätta väv, måla ett lager med lim och två med färg. Det tog ett antal timmar och fint blev det.Skänken fick ny plats.Köksbordet lika så. Ett runt bord hade varit toppen... Kanske en annan dag.

Skönt att det är klart. Det blir så stökigt när man renoverar, samtidigt som det är ganska kul att se förändringen.

fredag 1 januari 2010

Första inlägget 2010

GOTT NYTT ÅR 2010. Hoppas och tror att det kommer bli ett underbart och spännande år.
Bilden tog jag igår på självaste nyårsafton föreställer Göteborgsoperan med GP fyrverkeriet i bakgrunden. Vilken toppenkväll, minus tio grader och alldeles klart väder. Perfekt fyrverkeriförhållande.

Samma kväll och nu en vy över Lilla Bommens gästhamn. Mycket folk var där för att se de fina fyrverkerierna kl 17.
Idag var vi hemma och hälsade på några goda vänner lite utanför Kungälv och promenerade ner till en hamn nära dem. Underbara vyer en krispig nyårsdag som denna 1 januari 2010. Så... nu skrev jag nya årets datum för första gången. Jag brukar skriva fel ett antal gånger innan jag fattar att det är nytt år.
Nu går det mot vår...längtar.

Kanske gillar du också

Related Posts with Thumbnails

Bloggintresserade